Basilicum wordt ook wel “Koningskruid” genoemd. De naam Basilicum komt van het Griekse woord basileus, koning, die duidt op zijn plaats onder de kruiden. Basilicum werd nl. gebruikt voor de olie waarmee de Griekse koningen werden gezalfd. In Italië en Roemenië heeft het de naam liefdeskruid te zijn. In Italië geeft men het aan verliefde personen. Vaak steekt een Italiaanse boer op vrijerspad een takje basilicum achter het oor.

Basilicum smaakt het best als je het kruid vers gebruikt in de zomer en op het laatst toevoegt aan gerechten. Voor de winter maak je het best Basilicumolie.
Stop daarvoor basilicumblaadjes in een fles en giet er olijfolie over. Laat de blaadjes 10 dagen trekken en zeef ze er dan uit. Als je de blaadjes laat zitten, worden ze zwart. Dat kan geen kwaad en het doet niets af aan de smaak, maar ziet er iets minder mooi uit. Basilicumolie door gekookte pasta roeren houdt de pasta los en geeft er een heerlijk aroma aan. Ook tomatensalade met basilicumolie is verrukkelijk en smaakt weer net even anders aangevuld met een paar drupjes balsamico-azijn.

balsamico-azijn.jpg

Pesto:
Maal de basilicumblaadjes fijn en doe er wat peterselie bij. Overgiet alles met olijfolie en de basis voor pesto is klaar. Naar smaak kun je er aan toevoegen wat je maar wilt: knoflook, pijnboompitten, parmezaanse of pecorinokaas. In Italië doen ze er soms ook nog gedroogde tomaten en een klein rood pepertje bij.
De smaak van pesto gaat al na enkele dagen vlug achteruit. Giet daarom een scheutje olie over de pesto, telkens als je ervan gebruikt hebt. Invriezen in kleine porties kan natuurlijk ook.

Pasta met pesto:
Kook pasta en doe er pesto bij. Strooi er nog wat Parmezaanse kaas over en klaar is de pasta pesto. Als je dit te droog vindt, een beetje slagroom, crème fraiche of soja cuisine erdoor mengen en langzaam mee verwarmen. Hier geserveerd met de sperziebonenovenschotel
uit de vorige nieuwsbrief, toen nog niet uitgeprobeerd maar hier wel. Erg lekker!!!!!!!

Pesto broodje:
Snijd een (stok) broodje in tweeën, besmeer de helften met pesto en rooster ze even in de oven! Super bij soep. Met een plakje kaas en tomaat erop uit de oven en dan in plakjes gesneden heb je een heerlijk tapasgerechtje.
Pesto vinaigrette:
Olie, azijn, wat peper en (evt.zout) en een lepel pesto. Weer eens wat anders als mosterd of honing.