Dieren in alle soorten en maten horen erbij en maken ons bedrijf compleet. Voor u, als u houdt van een stukje gezond, biologisch vlees. Voor uw kinderen die de kalfjes, geiten en poezen kunnen aaien. Veel dieren werken mee, zoals de kippen in de kippentractor, de lijsters die slakken eten, de lieveheersbeestjes die luizen eten. En vergeet vooral al die kleine, vaak onzichtbare diertjes niet: ze zijn zó belangrijk voor het gezonde evenwicht op ons bedrijf…
Kippentractor
Kippen zijn uitstekende wieders! Onkruidjes, maar ook vervelende insecten zoals emelten en engerlingen, werken ze keurig weg. Met hun krabbende poten maken ze de grond oppervlakkig los. Wat achterblijft als we hun hok weer een stukje verschuiven, is het ideale zaaibed voor weer een nieuwe lading sappig groen!
Poezen
Al het heerlijks op het land en in onze kassen trekt natuurlijk ook ongenode gasten… En hoezeer wij ook houden van al het leven, sommige diertjes moeten toch echt voor hun eigen kostje zorgen. Onze poezen helpen ons om muizen en ratten op een veilige afstand te houden.
En wees eerlijk: als je een poes zo heerlijk ontspannen in het zonnetje ziet genieten, geniet je toch vanzelf een beetje mee…
Onzichtbaar leven in de grond
Grond zou nauwelijks plantenleven kunnen voortbrengen zonder bacteriën en schimmels. De meeste planten werken met hen samen om uit de grond hun voedingsstoffen te kunnen opnemen. We zien ze niet, maar ze zijn er wel.
Beestjes zoals wormen en pissebedden zijn de vuilverwerkers van de grond. Zij verteren plantenresten tot grondstoffen voor nieuw leven. Zie een composthoop dus maar als een soort recyclestation!
Onze aai- en maaikameraadjes
Kent u onze geitjes al? Loop eens door, voorbij het winkeltje en langs de kassen, want daar achter staan ze in de wei. Gek op aandacht en gek op gras met (on)kruiden. Laat uw (klein)kinderen eens met ze kennismaken, want ze worden graag geaaid. Voor ons zijn ze onmisbaar als grasmaaiers! In de winter staan ze trouwens in de kas, waar ze hooi eten dat we in de zomer van het eigen land halen.
Vogels
Veel vogels eten lastige diertjes zoals muggen, rupsen, slakken en ander gespuis dat het op onze groene blaadjes heeft voorzien. Daarom verwelkomen wij onze gevederde vriendjes: zwaluwen, spreeuwen, mussen, merels, lijsters enzovoort.
Zomers gezoem
Speciale aandacht verdienen hommels en bijen. Wist u dat hommels veel vroeger in het voorjaar vliegen dan de meeste bijen? Ze hebben niet voor niets zo’n dikke jas aan!
Ze zorgen het hele seizoen door voor de bestuiving van bijvoorbeeld aardbeien en vruchtgroenten. Maar we houden om nog een reden van ze. Als ze op de bloeiende oregano, tijm en hysop vliegen, zoemend van bloem naar bloem, vormen ze samen met die kruidige geuren die loskomen in de zon, het echte zomergevoel.
Om op te eten
Ja, sommige dieren zijn om op te eten: figuurlijk, maar ook letterlijk. Veel mensen houden nu eenmaal van een stukje vlees nu en dan. Maar dan moet het wel gezond, biologisch vlees zijn, van dieren die een prettig leven hadden. Onze koeien hebben de ruimte en ze krijgen goed voer van eigen land. Gras en groenteresten in de zomer en hooi in de winter. De mest die zij produceren gebruiken we weer voor de groenten. Zo krijgen we de kring al aardig rond…
We zijn zorgzaam voor onze dieren. Ook u en uw kinderen kunnen daaraan
bijdragen: een beetje aandacht in de vorm van een aai vinden ze heerlijk!
Kleine kriebelbeestjes
Lieveheersbeestjes, torretjes, zweefvliegen, spinnetjes, bijen en nog veel meer kleine kriebelbeestjes zijn onmisbaar op het land en in de kas. Ze eten luizen of ze zorgen voor bevruchting van bloemen zodat we na een prachtige bloei ook nog heerlijke courgettes en pompoenen krijgen.
Soms sta je als groenteteler in dubio: die dikke rups wordt straks wel een prachtige vlinder! Moeilijke keuze. Maar die mooie vlinder kan wel weer heel veel eitjes leggen.
Dus als we niets doen, zijn er straks tientallen rupsen. Dan kiezen we voor een biologische bestrijding.