Het lijkt gek, maar vandaag een heerlijke erwtensoep gemaakt. Er waren wortels en uien over uit de winkel en de ietwat verkleurde spliterwten uit de winkel vanwege het zonlicht moesten er eindelijk aan geloven. Ook hadden we voor onszelf de selderijknollen en aardappelen in de aanbieding gekocht en de laatste restjes prei die we vorig jaar hadden ingevroren mochten dienst doen.
Zo kan het dan gebeuren dat je op een zonnige dag met alle deuren wagenwijd open de geuren van erwtensoep de vrije loop laat gaan. De eerste klant kwam al om 2 uur vanmiddag waarna er nog velen volgden.

300 gr spliterwten,
400 gr schouderkarbonade,
1 rookworst,
2 aardappelen,
200 gr knolselderij,
200 gr prei,
300 gr winterpeen,
2 uien,
1 bos peterselie,
1 bos selderij,
3 bouillonblokjes,
2 l water,
2 laurierblaadjes.

Doe de spliterwten, schouderkarbonades, laurierblaadjes, bouillonblokjes en 6 selderijtakjes in 2 liter water in een ruime pan (de inhoud wordt verdubbeld door alle ingredienten die er nog bijkomen) en breng alles aan de kook. Schil ondertussen de aardappelen en knolselderij en voeg die na 30 min laag vuur in kleine stukjes gesneden toe en laat 15 min zachtjes meekoken. Maak dan de winterpeen en prei schoon en voeg die ook in kleine stukjes gesneden toe. Haal de karbonades uit de soep en laat die wat afkoelen.

Fruit de in kleine stukjes gesneden ui en voeg die ook toe samen met de fijngesneden peterselie en overige selderij. Ook de rookworst kan er nu in z’n geheel bij, die je later in plakjes snijdt. Vervolgens het karbonadevlees in kleine stukjes snijden en weer toevoegen aan de soep.
Dit is een recept om in te lijsten. Er is 30 liter gemaakt, waarvan inmiddels nog maar 25 liter over.

Let op met heel veel soepen die je maakt in grote hoeveelheden. Laat de soep rustig afkoelen, en roer deze toch nog even om het half uur door om te voorkomen dat er een vlies opkomt. Dit kan de soep er onder doen verstikken waardoor je heel de pan kunt weg kieperen de andere dag. Ook een deksel op de pan is funest met het zelfde gevolg. Wij zetten altijd diverse lepels in de pan zodat het deksel altijd schuin staat. Op dit moment staat de soep in de koelcel zodat deze morgenvroeg goed teruggekoeld ingevroren kan worden.

Het was al een prachtige dag voor ons konijn, maar dit extra maaltje bracht Nelson helemaal in verrukking.