Aan de slag vanaf half mei: Maak voldoende aarde onkruidvrij en voeg royaal compost toe, maak een ruim plantgat. Zet daar de plant in en geef veel water. Zelf een plantje zaaien kan natuurlijk ook. Alleen kan dat pas in april of midden Maart bij een warm voorjaar en dan onder glas of folie. Geef bij droog weer sowieso elke dag verdeeld over de ochtend en de avond 1 liter water. Zodra de plant begint te groeien zetten wij er een bamboestok bij. We binden de stengel wat op aan de bamboestok; Let op dat je ruimte laat in de lus van het touw zodat de courgettestengel dikker kan worden zonder zich af te knellen in een te strakke lus. Als er bloemen komen is iedereen blij. Dan komen er vast en zeker vruchten. Menigeen juigt te vroeg, zeker gezien de uitgedunde hommel-en bijen-populatie. Vrouwelijke courgettebloemen moeten bestoven worden. Zo niet door insecten, dan wel met de hand. We plukken hiervoor in de vroege ochtenduren een mannelijke openstaande bloem en dopen die op de vrouwelijke verwelkomende openstaande bloem. Hoe herken je vrouwelijke en mannelijke bloemen? Makkelijk genoeg: de mannelijke bloemen staan op een steeltje en de vrouwelijke bloemen op een vruchtbeginsel dat al lijkt op een minicourgetje.
Als je de courgetteplant niet gaat opbinden, dan gaat deze over de grond kruipen. Prima! De vruchten zullen echter aan de zijde waar ze op de aarde rusten geel worden. Geen probleem. Bij een natte zomer echter, zal er meer vruchtrot kunnen onstaan. Ook is de kans op slakkenvraat groter. Bij een kleine moestuin is het aan te raden op te binden, daar je dan ruimte overhoudt voor andere groenten.
Tip 1 : Loop elke avond rond een uurje of half 8 nog even langs de planten om slakken weg te vangen.
Tip 2 : Stro onder de planten leggen voorkomt onkruidgroei en laat met name de eerste kwetsbare courgettes droog (dus niet op de natte aarde) volgroeien.