Een aantal jaren geleden teelden we 5 soorten pepers: De spaanse peper, de cayennepeper,
de madame Jeannette peper, de chilipeper en de jalapeño peper.
Door de intensieve teelt en de kleine opbrengst (wat moet je voor een pepertje vragen wat niets weegt) en de enorme scherpte van de cayenne, chili en Madam Jeannette pepers hebben we deze laatste 3 laten vallen. De chili pepertjes kun je gedroogd kopen (helaas niet biologisch) en gebruiken in gerechten waar je deze fijn vijzelt met allerlei specerijen en bijv. vissaus om een pittige kruidenpasta te maken voor een Indische Sajoer of groente/ vlees/ visschotel.
De Spaanse peper gebruiken we allemaal tegenwoordig wel wat vaker in nasi, bami, soepen en pittige wok- en of roerbakgerechten.

De jalapeño peper is steeds meer in opkomst en met name de tapas restaurants hebben hiertoe hun steentje bijgedragen.
De jalapeño peper heeft een ‘heetindicatie” van 5 (H5) en dat is dan in de fase dat hij rood gekleurd is. Rood is altijd 3 x zo scherp als groen.
Daarom leent de jalapeño peper zich uitstekend voor allerlei gerechtjes waar je niet aan moet denken om dat met een spaanse of madame jeannette peper te doen. Naarmate de vrucht langer aan de plant zit, kan de peper een tekening gaan krijgen die lijkt op allemaal scheurtjes in de opperhuid. Als deze tekening er eenmaal opzit, duurt het nier meer zo lang voordat de peper rood kleurt en dus scherper van smaak wordt.
jalapeño pepers kun je prima gebruiken i.p.v. spaanse pepers maar hieronder volgen een aantal specifiek recepten met deze bijzondere soort:

Tapas:
½ kopje verkruimelde Grie
1 el olijfolie
1 el fijngehakte knoflook
1 el oregano
¼ tl verse zwarte peper
6 olijven
16 jalapeño pepers
Paneermeel en ei

Rooster de pepers kort en pel ze. Meng de ingrediënten heel goed met een vork in een kom totdat er een papje ontstaan is. Snij met een scherp mes de peper open in de lengte, steel laten zitten en verwijder de zaadjes en de ribben en doe er zout op naar smaak. Met een tl de vulling in iedere peper stoppen en de peper weer netjes dicht vouwen. Maak een beslagje van paneermeel en ei en haal de pepers er doorheen. Dompel ze vervolgens heel kort in een hete frituurpan.

Tapenade:
250 gram ontpitte zwarte olijven
100 gr jalapeño pepers
4 stuks fijngesneden zongedroogde tomaten
2 stuks ansjovisfilets
0,5 tl versgemalen zwarte peper
1 tl citroensap
8 el. Olijfolie
Maal alle ingrediënten in de blender tot een grove pasta.
Doe in een kommetje en serveer!

Jalapeño koriander mayonaise (Een aanrader: op stokbrood, als dipsaus en als pannekoekbeleg)
2 el. jalapeño peper
15 gr verse koriander
1 el limoensap
2 el. Mayonaise
2 el olijfolie
1 teentje knoflook

Pureer de jalapeño peper met de koriander, knoflook en het limoensap in de keukenmachine of in een hoge kom met de staafmixer tot een groene pasta. Meng de mayonaise erdoor en breng het geheel op smaak met zout en peper.

Komkommersalade met verse jalapeño pepers:
2 komkommers
2 verse pepers
2 citroenen
1 tl zout
1 el suiker (wij gebruiken hiervoor oersuiker)
3 tenen knoflook

Snijd de komkommers over de lengte doormidden. Haal met een dessertlepel de zaadjes eruit. Snijd ze daarna in reepjes van 0,5 cm.
Snijd de pepers in hele dunne kleine reepjes van ongeveer 1 centimeter. Doe in een kom de 2 uitgeperste citroenen, zout, suiker, reepjes peper en de geperste knoflook. Roer hierna de komkommer erdoor het laat het geheel onder af en toe roeren ruim een uur i de koelkast staan.