2 komkommers
1 ui
Van elk 3 takjes dille en 3 takjes peterselie
1 tl zout
100 gram mosterdzaad
125 ml witte balsamico
1 tl suiker
1 grof geraspte zwarte peperkorrel
1 grof geraspte witte peperkorrel
1 mespunt djahé
1 mespunt kerriepoeder

De komkommers met schil in grove stukken snijden en in een mixer pureren.
De klein gesneden ui, dille en peterselie mixen met de komkommerpuree en het zout. Alles in een
fijne zeef deponeren en uit laten druipen, zodat de ketchup niet te dun wordt.
De puree in een pan met de azijn, suiker, mosterdzaad en kruiden aan de kook brengen onder voortdurend roeren. Dan de hete ketchup m.b.v. een trechter in flesjes gieten en direct afsluiten.

Mijn ervaring: om de ketchup vooral niet te dun te laten worden liet ik alles uitlekken in een vergiet met een theedoek er in. Nog eens even goed uitknijpen om al het sap er uit te krijgen.
Nou, dat was foute boel. Alles zou aanbranden omdat het zo droog was. De smaak was ook dermate pittig dat het niemand aan te raden zou zijn dit te gebruiken. Snel nog 6 komkommers erbij gepakt en gepureerd. Wat een luxe dat dit kan. Niets uitgeknepen door een doek want ik had juist vocht nodig. Omdat ik het ook erg pittig vond, extra palmsuiker toegevoegd en daarmee dacht ik dat het klaar was. Niets daarvan! Ik mistte iets. De tuin ingelopen kwam ik laurierplanten tegen en Papaloblad. Hiervan dus wat toegevoegd en volgens mij wordt het de lekkerste groene ketchup ooit.

We laten het even intrekken en wij hopen dat U, mocht U komkommers overhebben uit uw hobbykasje, dit recept kan vervolmaken. Wij horen het graag uiteraard, want op google is geen recept te vinden van komkommerketchup.

komkommerketchup

Heel hartelijk dank dan ook aan 1 van onze klanten van duitse hermkomst die dit ons aan de hand gedaan heeft.
Wij gaan lekker dippen met rouwkost, patatjes, stokbroodjes en tortillachipjes in twee soorten ketchup nu: tomaten – en komkommerketchup.

Tsaziki:

Tsaziki

1 grote komkommer
2 teentjes knoflook
½ liter griekse yoghurt
1 ½ el olijfolie
½ tl. Zout (en/of marokkaanse munt en/ of oregano)
De komkommer wassen en raspen. Vijf minuten laten staan in een vergiet, het vocht er goed uitdrukken met de hand en weggooien. De knoflook persen of raspen en deze samen met de yoghurt, komkommer en zout/kruiden in een slakom doen. Dit tot een samenhande massa roeren en beetje bij beetje de olie toevoegen. Ongeveer een uur in de koelkas laten staan voor het opdienen.