Komkommers willen het warm hebben. Begin hier dus niet te vroeg aan. Een plantje kopen en deze half mei in de kas zetten  is een goed idee. Voor buiten hebben wij de Veldkomkommer “Akito”. Dit is de enige veldkomkommer tot nu toe die fijn is qua smaak.  De rest die wij geprobeerd hebben heeft tot nu toe altijd iets bitters gehad qua smaak. Wil je echt een bittere komkommer die veel goede gezondheidsaspecten heeft dan kun je beter voor de echte gaan: de Bittergard, goed tegen kanker en diabetes. Slecht voor het humeur echter als je van lekker eten houdt.

Net als voor de tomaat geldt dat de komkommer van verse mest in combinatie met stro houdt. Dit geeft voeding en voetwarmte en zorgt voor een goede en vlotte weggroei. Ook hier is een touwje wat naar beneden hangt en vastgeknoopt wordt met een ruime lus een must.  De veldkomkommer doet het ook prima langs een rekje en wat U ook maar verzint.  De komkommerplant vormt vanuit de bladoksels ranken en draadjes. De draadjes zorgen er voor dat de komkommerplant zich kan hechten aan rekjes, bamboestokken en gaasjes. De ranken nemen voedsel en moeten verwijderd worden.

Wij als kasteler die de komkommerplanten netjes indraaien in de touwtjes vinden de natuurlijk gevormde draadjes van de komkommerplanten overbodig en “knappen” deze eruit samen met de ranken. Deze hechtdraadjes kunnen zich immers ook om een komkommertvruchtje hechten en dan krijg je een waar kunstwerk als de komkommer volgroeid is.  Net zo iets als dat je je naam kerft in een klein pompoentje en dat je je naam dan heel groot ziet in een volgroeide pompoen.

Tip 1:  Blijheid door de eerste vruchten groot te laten worden, eindigt in huilen. Haal de eerste 8 vruchtjes eruit om de plant sterk genoeg te laten worden om nog 40 vruchten te kunnen laten volgroeien.

Tip 2:  Naarmate de plant groeit, ook wat blad weghalen onderin.  Hoe meer lucht, des te meer vrucht.

Kruidentuin-08-13-33-200x300.jpg