kwekerijBieslook (fijne)

Fijngehakte stengels vers gebruiken in salades, soepen, eiergerechten, aardappelgerechten. Ook lekker in combinatie met kaas, komkommer en tomaten. Zeer fijn gehakt met boter vermengd als pittig brood- of toost-beleg.
Niet in de felle zon zetten, goed vochtig houden.
Overblijvende plant.

Knoflookbieslook

Zie Bieslook, echter de smaak is iets pittiger, naar knoflook toe. Kan knoflook en bieslook vervangen in kruidenboter wanneer U de echte knoflook niet waardeert. Verder te gebruiken als gewone bieslook. Bloeit met een helderwit bloemschermpje (zeer docaratief) en platte bladstengels.
Overblijvende plant. Half schaduw, vochtige grond.

Grove bieslook

Zie gewone bieslook, echter de stengels worden zo dik dat deze variant als stengelui te gebruiken is. Decoratief en pittig in salades en soepen. Per stengel uitgeplant kan de hele plant worden uitgetrokken en gebruikt worden als bosuitje.

Peterselie

Wordt gebruikt bij vis- en eiergerechten, soepen en sauzen. Een extra aromatische toevoeging bij erwten, bonen, wortelen, bloemkool en tuinbonen. Onmisbaar in kruidenboters en als garnering bij vele schotels.
Schaduwrijk plekje, vochtige grond. 2-jarig.

Bladpeterselie

Kan gebruikt worden als krulpeterselie, echter ook in warme gerechten mee(roer)bakken zeer smakelijk. Wordt veel gebruikt in de Indonesische keuken.
Zon/halfschaduw, vochtige grond. 2-jarig.

Selderij

Jonge blaadjes worden vers gebruikt bij de bereiding van soepen, salades, sauzen, vleesgerechten en bouillon. Erg lekker ook bij kaasfondue en gehakt, bami en nasi
Zonnig plekje, bij droogte steeds volop gieten. 2-jarig.

Tijm

Jonge blaadjes toepassen bij vlees-, vis- en gevogelte-gerechten en speciaal bij lamsvlees, lever en varkensvlees. Soepen, sausen en peulvruchten krijgen een pittige smaak als U dit kruid spaarzaam hierbij gebruikt.
Winterhard dwergheestertje met geurende blaadjes en bloemen. Zonnig plekje.

Pepermunt

Aromatische verse blaadjes zijn verrukkelijk bij de bereiding van vlees, rauwkostgerechten en soepen. Extra afronding voor sauzen en groente- en vruchtenslades. Meekoken bij aardappelen, koolsoorten, doperwten, snijbonen en wortelen.
Zonnig of halfschaduw plekje. Grond vochtig houden. Overblijvend.

Ananasmunt

Een naar ananas-geurende en smakende muntsoort. Blaadjes gebruiken in thee, bij desserts en in vruchtendranken. Erg decoratief en smaakvol.
Vaste plant die gaat kruipen of hangen, dus prima in potten, balkonbakken en hanging baskets.

Marokkaanse munt

Mentha Nana is de lekkerste muntsoort om te gebruiken in thee. Lekker laten trekken op een zacht pitje. Gesnipperd in Griekse Yogurt of door de salade heb je ineens iets heel “vakantie-achtigs”op tafel staan. Kortom, een onmisbare plant in uw kruidentuin.
Vaste plant. Tijdig toppen, dan wordt het een mooie volle bos. Ook geschikt voor in een ruime pot.

Salie

De blaadjes maken vet-bereide spijzen lichter verteerbaar zoals bij vlees, vis, marinades, kaas, erwten en bonen. Verse blaadjes fijnhakken en even voor het serveren toevoegen aan alle soepen.
Zonnig, beschut plekje. Overblijvend, om de vier jaar vernieuwen.

Paarse Salie

Zie salie, echter door het mooie paarse blad een welkome afwisseling in de kruiden- of siertuin.

Salie Tricolor

Zie salie, echter door het bonte, driekleurige blad een verfrissende tint bij tafeldecoratie, kruidenboeketjes en op het terras.

Bonenkruid

Smaak: Peperachtig. Jonge blaadjes voor de bloei meekoken bij alle peulvruchten en koolsoorten om gerechten smaakvoller en lichter verteerbaar te maken. Verder goed te gebruiken bij vleesgerechten, vis, soepen, in sla en bij de inmaak van augurken. Zonnig plekje. 1-jarig.

Franse Dragon

Smaak: erg pittig. Bij matig gebruik als smaakverrijker te gebruiken bij vlees, vis, gevogelte en sauzen (bernaise is b.v. Een dragonsaus), salades, eieren en kaas. Veel gebruikt in kruidenboter, kruidenazijn en voor de inmaak van augurken.
Zonnig plekje, of half schaduw uit de wind. Humusrijke vochtige grond. Meerjarig.

Dille

De versgeknipte blaadjes gebruikt U in aardappel-/groentegerechten en soepen. Ook bij sauzen voor alle vlees- en visgerechten, bij mayonaise, yoghurt en kwark. Rijpe zaden kunt U bewaren en aan prei, uien en melksauzen, aardappelen en knollen toevoegen. Bijzonder lekker is een stoofschotel van aardappelen, appelstukjes en uien, gekruid met Dillezaad. Onrijpe zaadschermen: bij inmaak van augurken en uitjes. Decoratief en lekker is Dille-azijn.
Zonnig plekje. Niet verplanten! 1-jarig.

Koriander

Smaak: Zeer pittig. Aziatisch. Blaadjes te gebruiken in Aziatische gerechten (met name Thaise). Zaadjes zijn eetlustopwekkend, dus goed te gebruiken bij soepen en sauzen. Ook toe te passen bij vlees-, wild- en visgerechten.
Zonnig plekje, liever niet verplanten. 1-jarig.

Basilicum

Jonge blaadjes te gebruiken in salades, soepen, melksauzen, vlees- en visgerechten. Bijzonder lekker bij tomatengerechten en gekookte rode bieten.
Geef ruim water bij droog weer. Verwijder regelmatig de toppen om bloei te vermijden en vertakking te stimuleren. Kan absoluut niet tegen vorst!

Thaise Basilicum

Geweldige aanwinst voor de buitenlandse keuken. Op het laatste moment mee(roer)bakken in vlees, vis of groentengerechten en je waant je in Thailand na een enerverende ervaring op een olifant of een vlot van ronde boomstammen aan een overheerlijk roerbakpotje bij een kampvuur en een goed glas Thaise whisky.
1-jarig, zonnig maar vochtige grond.

Kaneel Basilicum

Ook weer zo’n lekkernij wat je eigenlijk niet mag missen! Toevoegen aan compote’s, een zomers rodekoolgerecht, pannekoeken met gesmolten kaas en Kaneelbasilicum, kortom: laat de fantasie de vrije looop met deze ongeëvenaarde variant!
1-jarig, zonnig maar vochtig plekje.

Basilicum Purple Ruffles

Wat kunnen we hier nog aan toevoegen!? Sensationeel qua aanblik en smaak. Heeft U niets te serveren bij onverwacht bezoek? Een plakje komkommer of kaas met een blaadje van dit kruid en uw gasten zullen vervuld zijn.
1-jarig, zonnig maar vochtige grond.

Rozemarijn

Verse of gedroogde blaadjes gebruiken bij (lams)vlees, in de marinade, bij gebakken vis en aardappeltjes, bij paddestoelen, rijst en en salades. Ook in pittige soepen, kaassauzen en in kruidenazijn. Bij alle gebruik de hoeveelheden niet overdrijven.
Plekje in volle zon. Bij strenge vorst afdekken of binnen halen.

Hangrozemarijn

Een nog aromatischer variant van Rozemarijn, die ook nog eens 2 x per jaar weldadig bloeit
met een waterval van blauwe bloemetjes. Een aanwinst voor hangingbaskets, een mooie hoge pot in de tuin of op het terras.
Plekje in volle zon. Bij strenge vorst afdekken of binnen halen.

Kervel

Smaak: geurig, fris, exclusief. Wordt veel toegepast in de Franse keuken. Snipper de verse blaadjes in soepen, eiergerechten, salades en speciale sauzen; echter niet mee laten koken i.v.m. smaakverlies. Tevens een smaakverfijner bij gebraden vlees, gevogelte en paling. Maak eens een kervelkruidenboter of kervelbroodjes.
Kervel doet het goed op een vochtige, schaduwrijke plek. 1-jarig.

Citroenmelisse

Smaak en geur: zacht citroenachtig. Verse jonge blaadjes gebruiken bij de bereiding van vlees- en visgerechten. Geeft extra smaakdimensie aan groeten- en fruitsalades, soepen en sauzen, kip en ander gevogelte en paddestoelgerechten. Een goede vervanger voor geraspte citroenschil (in cake b.v.)
Lichte, zonnige plek of halfschaduw. Vaste plant.

Lavas (= maggiplant)

Pittig aromatisch kruid bij het trekken van bouillon, in soepen, sauzen, ragouts en bij het afmaken van sperziebonen en wortelen. Ook bij gehakt, gestoofde vis, wild en gevogelte of in aardappelpuree en nassie-schotels.
Vochtige, voedselrijke grond. Bloemschermen verwijderen. Meer-jarig. Wordt erg groot en hoog!

Oregano Compacta

Deze oregano-variant gebruik ik het liefst gedroogd vanwege de overheersende geur en smaak. Heerlijk bij het stoven van lamsvlees, tomatengerechten en pizza. U ruikt en proeft de sfeer van de Middellandse zee-gebieden. De Paars/roze bloemen doen het goed in gemengde zomerboeketjes. Uitgeplant in de tuin worden het flinke pollen die elk jaar weer terugkomen. Ze worden niet zo hoog en vallen dus niet uiteen bij hevige storm of regenval.
Zonnig, warm plekje. Vaste plant.

Oregano vulgaris

Vers en gedroogd te gebruiken. Snipperen in griekse yoghurt, gemengde sla met fêta, over pizza, pasta en vlees-, vis en groentegerechten die een Italiaans tintje kunnen waarderen.
Overblijvend. Warm zonnig plekje.

Kerrieplant

De blaadjes van deze heerlijk naar kerrie-geurende plant, kunt U toevoegen aan gerechten die een milde kerrie-smaak kunnen hebben zoals soepen en kipschotels.
Zonnige plek of half schaduw. Overblijvende plant die het goed in potten doet.

Citroentijm

Meestoven in visschotels, toevoegen aan vis-barbequepakketjes in aluminium folie en verder een fantastisch geurende en kleurende aanwinst in potten op uw etagaire of langs het tuinpad of aan de rand van uw (kruiden)border.
Vaste plant. Zonnig of half-schaduw.

Citroenverbena

Blaadjes en toppen te gebruiken in allerlei gerechten die een citroensmaak kunnen hebben. Een goede ververvanger voor sereh (citroengras).
Behandelen als kuipplant, dus binnen laten overwinteren met weinig water en geen mest. In het voorjaar weer water en mest geven, dan ziet U de nieuwe uitlopers al snel weer komen en kan de plant weer naar buiten.

Citroengeranium

Een ouderwetse plant die het nog geweldig doet op uw terras, voor ramen die vaak openstaan,
op slaapkamers etc. . De muggen zullen er voor kiezen een deurtje of raampje verder te gaan.
In het voorjaar bloeit deze plant leuk met roze bloemen en wanneer er vorst gaat dreigen zet U hem gewoon binnen als kamerplant.
Houdt van zon geeft er niet om een keer overgeslagen te worden met watergeven.