Waarom is dit zo belangrijk? het begin:  het zaadje,  het pootgoed, het stekje En waar zetten we het in?

Ieder plantje moet het zelf goed kunnen doen, en heeft het ook in  zich om dit op eigen kracht  te kunnen volbrengen zonder hulpmiddelen van de mens. Alleen is het vaak het probleem dat het ene zaadje wat eerder kiemt als het andere. Een ander “probleem” kan zijn dat het ene plantje sterker de hoogte in groeit als het andere.  Verder kan het zo zijn dat insecten deze natuurlijk groeiende plantjes wel heel aantrekkelijk vinden om aan te knabbelen.

Hoe doen wij dit en kunnen wij U op weg helpen?

Waarom zijn er hulpmiddelen ooit in het leven geroepen?

Om aan de wensen van de consument te kunnen voldoen zijn reguliere de zaad-veredelaars hard aan het werk gegaan om zaden te ontwikkelen die omhuld worden met een coating zodat daar het perfecte plantje uit groeit wat de reguliere consument en transporteur en handelaar fijn vinden.

De planten zijn ook nog eens mooi  gelijk door  3 bespuitingen met een  chemische groeiremmer, dus kunnen er 12 in een doos en 40 pallets in de vrachtwagen.  In het tuincentrum zien ze er allemaal mooi gelijk uit, dus krijgt men thuis een mooie egaal gevulde bloemenbak voor niet te veel geld. Ook komen hier nog eens weinig luizen e.d. op af omdat de coating van de zaden en verdere bespuitingen op de kwekerij hier preventief voor zorgdragen.

Gevolg: sterfte van vele nuttige beestjes door deze giftig gemaakte planten. Vogels lopen groot gevaar daar zij  insecten eten die  van deze planten gegeten hebben. Ook de kweker loopt risico door het moeten bespuiten van deze planten om aan de wens van de consument tegemoet te komen.

Blije kwekers, blije beestjes – de toekomst van ons voedsel!

Wij vinden het geweldig om te werken met uitgangsmateriaal van De Bolster, Vitalis en Carel Bouma.  Wij zien in februari al hommels in de kas die genieten van de bloeiende hangrozemarijn en daarbij ook ook nog even de  driekleurig viooltjes  aandoen en zich verlekkeren aan de bloeiende Oost-Indische Kers die in de kas is overgebleven.

Als er al ongewenste insecten op af komen, dan zorgt de natuur er voor dat het evenwicht in stand gehouden wordt. De enige helpende hand die wij aanreiken is het extra aanschaffen van biologische bestrijders als het dramatisch uit de hand lijkt te gaan lopen. Zwarte luis in de bonen, paprika’s en komkommers is daar een voorbeeld van.

Stekjes maken we zelf

De stekjes maken wij zelf van onze moederplanten.  Een moederplant van de tijm kan wel 200 stekken geven. Een moederplant van Munt of Salie misschien 50. Dus daar moeten we er meer van op voorraad hebben.  Elk stekje wordt zorgvuldig in een stektray gezet. Dat het gebruik van stekpoeder een miskoop   is,  wordt hier bevestigd. Alle stekjes doen het bij ons zonder en krijgen dus ook de negatieve eigenschappen  niet mee zoals die van de coating rond het zaadje.

Logisch dat we ook biologische grond, meststoffen  en  grondverbeteraars toepassen. Ook voor U als moestuinier en  liefhebber van een mooie siertuin  lief voor bijen en  vlinders hebben wij  de juiste  aanvullingen:  basalt lavameel,  zeeschelpen,  korrelmest.

Ook hulpmaterialen als bamboestokken,  peultjesgaas en vliesdoek vindt U in onze webwinkel. Kies ook voor NATUURLIJK  en bespaar hierdoor veel leed en laat hierdoor het goede tot je komen!