Goede avond beste klanten,

Tot mijn grote verrassing hoor ik vaak de vraag wat je nu met knolselderij moet. Natuurlijk weet iedereen dat dit een vast onderdeel is van de traditionele erwtensoep maar verder???

Een tweede traditioneel gerecht is natuurlijk de waldorfsalade. Je schilt en raspt de knolselderij en al dan niet of je van wat extra kouwen houdt, kook je deze sliertjes 2 minuten en dan uitlaten lekken, of laat je ze lekker rauw. Wel knijpen wij er hoe dan ook direkt een halve citroen boven uit om verkleuring te voorkomen. Dit geeft nog eens een extra frisse smaak en extra vitimine C. Mooi meegenomen. Vervolgens hakken wij walnoten grof en maken we een sausje van yoghurt en mayonaise. Evt. wat peper en zout en alles rustig doorroeren. Een paar toefjes verse peterselie maakt de salade helemaal af. Gemakkelijk mee te nemen als lunch met een tomaat. 1⁄4 komkommer en 1⁄4 paprika.

Ook heerlijk op een stokbroodje, boterham of naast de warme maaltijd. Als tussendoortje ook een heerlijke opfrisser, zo maar een paar hapjes als je even een opkikkertje nodig hebt. Maak dus extra veel. Als je hem extra kleur wilt geven, rasp er dan nog een winterwortel door.

Regelmatig bij ons op het menu: gegratineerde knolselderij.: Verwarm de oven voor op 200 gr. De in blokjes gesneden knolselderij met citroensap en een beetje keltisch zeezout in 12 min. beetgaar koken en uit laten lekken. Dan 80 gr. geraspte kaas 1,5 tl peterselie, 1 el. bieslook doorelkaar scheppen. Vet een ovenschaal in en maak laagjes van de knolselderijblokjes en het kaasmengsel. Klop 2 eieren met 100 ml. bouillon los en voeg evt. zout en peper toe. Giet dit over de schotel en verdeel hier 6 el. paneermeel over (ik gebruik heel fijn verkruimelde biologische beschuiten tegen de e-nummers). Verdeel hier kleine klontjes plantaardig vet of roomboter over en laat het gerecht in het midden van de oven 16-18 minuten gratineren.

De dag erna is dit ook een heerlijke lunch. Hier maken we dus ook altijd extra veel van.

http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/104339-de-geneeskracht-van-knolselderij.html

Naast het opzoeken en uitproberen van recepten kan ik het nooit laten te zoeken naar eigenschappen van groenten en waar ze in uitblinken. Nou, de knolselderij weet je te boeien. Via bovenstaande link vind je veel informatie. Informatie die uitnodigt tot het veelvuldig nuttigen van knolselderij. Gelukkig hebben wij nog veel ingekuild en zijn ze via de groothandel prettig geprijsd verkrijgbaar.

Verder nog steeds leuke aanbiedingen: Voordelig en gezond eten is zo geen kunst. Heerlijke hutspot, aardappelschotels, aardappelhuzaren salade, andijviestamppot, avocado-dressings en -salade, toetjes, taart en smoothies met peer en sinaasappel…. Genoeg te varieren weer deze week.

Weer een hele fijne en smakelijke week gewenst,

Hartelijke groet, Marcel en Jeanette