De Keukentuin: De naam zegt het al: Kruiden voor keuken en tuin; en sinds kort ook groentenplantjes en groenten uit de kas en van het land.
Hoe het roer om ging
Na onze kindertijd hoofdzakelijk op en in de Westlandse kassen te hebben doorgebracht, onafhankelijk van elkaar, koos Jeanette voor een secretaresse opleiding. Het advies van de ouders (regulier sla en komkommerteler) luidde: trouw nooit met een tuinder en wordt nooit tuinder. Marcel had wel veel gewerkt bij tuinders maar begon een eigen sloopbedrijf en werd daarna internationaal vrachtwagenchauffeur. Toen de uitdaging bij beiden weg was op het werk en de hobby steeds meer begon te lijken op werken, was de keuze snel gemaakt: We worden tuinder; maar niet zomaar een tuinder. Nee biologisch tuinder en dan ook nog van kruidenplanten. Vanuit alle ooghoeken werd meegekeken, want Jeanette moest toch wel weten dat biologisch tuinieren niet mogelijk was na vele jaren bij vader en oom te hebben geholpen.
Het vervolg:
In 2000 zijn we verhuisd naar het Noorden daar het ons veel te druk werd in het Westland en wij onze 4 kinderen niet meer konden geven wat wij vroeger als kind beleefd hadden in de weilanden, slootjes, bomen etc. Wij vonden ons plekje in Zuidbroek, tussen het oude en nieuwe inschoterdiep. In de kas zijn wij verder gegaan met het telen van kruidenplantjes en hebben wij onze oude hobby weer opgepakt: “vreemde groenten” telen, voortgekomen uit verre reizen waarbij meegenomen zaadjes hier werden geprobeerd. De kruiden- en groentenplantjes zijn inmiddels befaamd en worden verkocht in reformwinkels en op biologische boerenmarkten zodat vele liefhebbers onze plantjes in heel Nederland kunnen aanschaffen.
Wat is biologisch tuinieren?
Biologisch telen houdt in dat wij de planten de tijd geven om te groeien, zodat smaak, geur en kracht optimaal zijn. Bij kunstmatige belichting en verwarming groeien de planten wel sneller, maar geforceerd. De goede eigenschappen zoals smaak en gezondheidseffecten komen daardoor niet tot hun recht. Ook kunstmest en chemische bespuitingen tegen ongedierte en ziekten zijn bij ons taboe. Van een kruidenplantje moet je kunnen plukken en eten terwijl je door de tuin loopt of tijdens de barbecue in de tuin. Komkommers moet je gewoon met schil kunnen eten en tomaten afboenen voor ze in de sla gaan moet ook niet nodig zijn. Gewoon iets uit het vuistje als tussendoortje eten, zo vers van het land, is bij ons heel gewoon. En dan heb ik het alleen nog maar over de gebruiker. Wat te denken van de teler die in ongezonde omstandigheden moet werken. Over het effect op de insecten leest U meer onder het kopje dieren.
Ook de zaden en stekjes en potgrond en compost, kortom alles wat wij gebruiken om tot een eindproduct te komen moet goedgekeurd zijn door de SKAL. De controle organisatie van het EKO-keurmerk. Wij zijn trots dat wij dit keurmerk kunnen voeren en onze klanten met ons. De vraag of het bij ons allemaal helemaal biologisch is, is hierdoor overbodig. En dat houden wij graag zo!
Waarom hebben wij hier voor gekozen?
Ten eerste om voor ons gezin gezonde en heerlijke groenten te kunnen oogsten en bereiden. Al van kinds af aan weet je hoe krootjes en peentjes uit de moestuin van pa smaken. Als je in een periode van “druk op het werk” dan toch in de supermarkt beland, weet je direkt: dit is niet wat ik wil eten. Het smaakt allemaal hetzelfde. En waar zijn de ongekookte rode knollen in het schap? Het voelde als armoede voorgekookte rode gummieballen te moeten kopen in plastic folie op een even zo chemisch plastic schaaltje. Ten tweede vinden wij het heel fijn een heel klein stukje van de aarde te mogen beheren en wij doen daar ons uiterste best voor dit zo zorgvuldig mogelijk te doen met respect voor alle dieren, de grond en het oppervlakte water: met andere woorden: ons milieu.Wij eten sinds we De Keukentuin hebben, alleen maar uit eigen tuin en worden daar heel vrolijk van. De smaken zijn weer zoals het hoort. Inmiddels zeggen we “rode biet” tegen de Westlandse kroot en “wortel” tegen peen, maar de beleving is weer als vanouds. Inmidddels eten zo’n 150 gezinnen met ons mee, uit onze uit de kluiten gewassen moestuin. Dit geeft ons zoveel energie!!!!
Is het nu echt zoveel duurder? Dat bepaalt U zelf!
Biologische eten is eten met de seizoenen. En dat houdt in dat we de laatste kolen, bieten en aardappelen voor een klein prijsje eten van maart t/m mei. In die zelfde tijd groeien raapstelen, sla, andijvie, winterpostelein en snijbiet alweer zo weelderig dat ze ook heel voordelig te koop zijn. En als U dan ook nog het geluk heeft dat er een biologische kwekerij met huis-verkoop in de buurt zit, is het ook nog eens knisperend vers.
Verder wordt er n.a.v. onderzoek steeds meer bewezen dat biologsche groenten meer voedingswaarde hebben, dus heb je er minder van nodig. Als wij al zien wat we de grond meegeven aan mineralen en natuurlijke meststoffen, dan hoeven wij geen tekorten te verwachten van magnesium en selenium, waar nu heel veel over geschreven wordt. Het gevolg zou kunnen zijn dat er weer heel veel geld uitgegeven wordt aan supplementen. Kijk ook eens als U bij de kassa in de supermarkt staat, wat U eigenlijk niet had willen kopen. Deze risico’s loopt U niet bij een biologische landwinkel aan de kwekerij. Indereen gaat bij ons stralend met z’n kratje groenten en eventuele aanvullingen als meel, zonnebloempitten e.d. naar huis.
Wilt U ook gaan mee-eten uit onze kwekerij of wilt U kruiden- en of moestuinplanten kopen?
Een uniek systeem is dat U zich op kunt geven voor de nieuwsbrief of onafhankelijk hiervan kunt bestellen. De werkwijze en uitleg vindt U onder het kopje webwinkel. Wij telen alleen voor lokale klanten. Velen halen het bij ons of bij een aantal afhaalpunten af en anderen zien onze producten thuis bezorgd verschijnen in de regio Finsterwolde.
Alles wordt vers voor U geoogst dan wel ingekocht. Pinnen mogelijk. Zit het niet in uw systeem om van te voren te bestellen, kom dan gewoon op zaterdagochtend rond een uur of 12.00 langs en kijk wat er over is. Uiteraard wilen Marcel of Jeanetter ook nog wel even met U de kas in lopen om een mooie krop sla te oogsten of net dat ene bosje koriander!