Kruidentuin-08-13-12-200x300.jpg
Paprika behoort tot de familie van de Nachtschaden, net als tomaat, peper en aubergine. Deze kunnen dus het best met elkaar in 1 vak geplant worden.

Paprika’s zijn er in de kleuren rood, oranje, geel, wit/lichtgroen en wellicht nog andere kleuren, maar die telen wij niet omdat daar geen biologisch zaad van is.

Voordat de paprika deze uiteindelijke kleur krijgt (rijp zijn), zijn ze allemaal groen (onrijp).  Vergelijk het met de groene tomaat die rood of oranje of geel wordt.      Onrijpe vruchten kun je beter niet eten, hoewel de groene paprika in sommige gerechten juist extra smaak geeft. Kies hier dus zelf voor deze met mate zo nu en dan toe  te voegen aan gerechten.

De paprikaplant heeft redelijk wat mest of heel veel compost nodig om tot goede ontwikkeling van vruchten te komen.  Werk deze dus goed in het plantgat. Planttijd: Eind mei.  De plant wordt een ingewikkelde struik met veel vruchten die elkaar gaan verdringen en uiteindelijk tot omvallen gedoemd is, als je hier niets aan doet. Als de plant begint met groeien ontstaan er ongeveer 6 stengels. Breek de zwakste eruit zodat je 3 stengels overhoudt die mooi verspreid staan in. Als je hier van bovenaf opkijkt, moet je in een soort puntzak kijken als je de stengels zou inpakken in pakpapier.

 

Vervolgens ondersteun je deze 3 stengels d.m.v. bamboestokken,  of 3 touwtjes naar beneden hangend vanaf een pergola of in geval van een kas, een gewasdraad (ijzerdraad wat over de spanten van de kas getrokken kan worden).  Draai de stengels in de touwtjes of zet deze vast aan de bamboestokken. Laat voldoende ruimte (lus) tussen de stengel en de knoop om de stengel uit te kunnen laten groeien, anders knelt die zich af.  Als er een goede bevuchting is als er bloemetjes komen, ontstaan er veel vruchten.  Dit kan de plant in de beginfase sterk belasten in de groei. Breek er dan wat vruchtjes uit. In ieder geval die, die elkaar gaan beknellen. Alles kan dan lekker doorgroeien. Blijf de stengels indraaien c.q. aanbinden en de rest van de vruchtjes kan blijven zitten. Voortijdig groene paprika’s weghalen en consumeren, kan de plant helpen zich te ontwikkelen en nieuwe vruchten aan te maken, die uiteindelijk allemaal door kunnen rijpen naar prachtig rood, oranje, geel of wit/lichtgroen (Turkse puntpaprika).

Tip 1: Houd deze plant goed in de gaten m.b.t. zwarte luis.  Bladeren waar dit geconstateerd wordt, afknippen en afvoeren in de groene bak.

Tip 2: Bij de eerste nachtvorst sterft de plant af en zijn de vruchten niet meer te oogsten. Oogst dus voortijdig en vries de paprika-stukjes in zakjes in.