Als ze groeit, is de paprika groen, tijdens het rijpen verandert de kleur naar rood, geel, oranje, wit of zwart. De smaak van de paprika verandert ook in deze periode, de rijpe paprika’s zijn zoet terwijl de groene een veel bitterder smaak heeft.
De paprika is verwant met de scherpe rode pepers en bevat iets capsaïcine, dat direct de warmtezintuigen in de mond prikkelt (dus niet de smaakzin) en daardoor het idee geeft dat het gerecht te heet is zodat de smaak vaak als ‘heet’ wordt omschreven. Paprika’s bestaan in veel variëteiten. De paprika’s die in Nederland geteeld worden zijn echter nagenoeg capsaïcinevrij, en nauwelijks meer heet. Paprika is rijk aan vitamine C. Uit onderzoek is gebleken dat oranje en direct gevolgd door de rode paprika’s van alle paprika’s de meeste vitamine C bevat.

Rode, gele en oranje paprika’s bevatten tweemaal zoveel vitamine C als groene, die onrijp zijn. De rode paprika bevat zelfs 3 [2]keer zoveel vitamine C als een sinaasappel. De oranje paprika bevat zelfs nog iets meer vitamine C en duidelijk meer vitamine A.
Omdat oranje paprika’s sappiger en zoeter zijn dan de andere paprika’s en zij minder dan de helft van de energie van een sinaasappel bevatten, zijn met name oranje paprika’s geschikt als verfrissende slankhouder, zowel op zich en in elk gerecht. Ook kunnen oranje paprika’s prima rauw gegeten worden, bijvoorbeeld als snack, zonder dat men last van maag en/of darmen krijgt.

Een heerlijk gerechtje wat bij ons regelmatig op tafel staat is de zoetzure paprika visschotel: echt veel lekkerder dan van de Chinees en heel eenvoudig te maken!
400 gram visfilet
1 ui
2 el olie
1 gele, rode of oranje paprika
1 groene paprika
1 teentje knoflook
1 tl gemberpoeder (djahé)
1 blikje ananasstukjes op eigen sap (netto 227 g.)
2 el ketjap manis
1 el azijn
1 el oersuiker
½ blokje bouillonpoeder
1 ½ el bloem
druppeltjes tabasco of tl sambal
2 el amandelschaafsel (doe ik alleen als we gasten krijgen omdat het er zo mooi uitziet)

Oven voorverwarmen op 200oC of gasovenstand 4. Schaal invetten, visfilet erin leggen.
Ui snipperen en 5 min. zachtjes bakken in olie. Intussen paprika’s in blokjes snijden.
Knoflook pellen en boven de pan met uien uitpersen en ca 1 min meebakken. Gemberpoeder, paprika, ananasstukjes met sap, ketjap, azijn, suiker en bouillonblokje erdoor roeren. Saus aan de kook brengen, bloem toevoegen en blijven roeren tot een gebonden saus ontstaat. Op smaak brengen met tabasco (of sambal). De saus over de visfilet schenken en in het midden van de oven de schotel in ca 15 min gaar laten worden.
Intussen amandelschaafsel in een droge koekenpan op hoog vuur in ca 3 min al omscheppend goudbruin roosteren en deze over de schotel verdelen vlak voor het opdienen.

Deze zoetzure saus kan natuurlijk ook los van de visschotel gemaakt worden en toegepast worden bij gebakken tofu, tempel, gehaktballetjes, kipfilet. Ook afgekoeld heerlijk als dipsausje.

Maak er dus extra veel van en vries het bijvoorbeeld in.