PASTASAUZEN ZELF MAKEN IS LEUK, EN GEMAKKELIJKER DAN JE DENKT,
Steeds meer pakjes en zakjes verdwenen er uit mijn keukenlade de afgelopen 10 jaar. Steeds meer recepten kwamen er om de hoek kijken, hoe de saus eigenlijk heel gemakkelijk zelf te maken was. De laatste mix die nu verdwenen is, is de lasagnemix van C1000. Altijd vonden we deze nog het allerlekkerste, maar boordevol E-nummers natuurlijk. Maar soms moet je ook niet overdrijven en lasagne maken is al best bewerkelijk.
Toch maar eens gekeken op internet voor een eerlijke saus, maar overal worden de lekkerste dingen gebakken, gebraden en gesmoord waarna je de lasagnemix moet toevoegen. Echt niet te geloven. Dat deed ik dus al jaren.
Een heel beknopt recept van een klant van mij ben ik dus maar eens gaan proberen.
– 1 kg Uien zachtjes smoren in kleine stukjes gehakt.
– 3 kg vleestomaat ontveld en in stukjes gesneden toegevoegd. (Voor het gemak is pommodori uit blik ook prima).
– 6 tenen geperste knoflook daarna toegevoegd en vers geritste tijmblaadjes en gedroogde oregano.
– Voor wat extra pit kun je een ingeprikt pepertje mee laten sudderen en er later uithalen.
– Voor wat extra zuur kun je rode balsamico azijn toevoegen
Dit een half uurtje laten smoren en vervolgens alles door de blender gedaan. In een andere koekenpan half om half gehakt rul gebraden en aan de saus toegevoegd. Wat was dit ongelooflijk eenvoudige recept superlekker. Nu zijn voorgoed alle zakjes verdwenen.
Nu nog even een stuk of wat ratten vangen zodat we ook weer onze eigen eieren voor onze eigen pasta kunnen gebruiken. Het enige wat we al 2 maanden vinden zijn lege eierschalen. Iedere keer vinden ze weer een nieuw gaatje in het hok. Het is even niet anders helaas.
Bolognese saus:
Een ander recept voor bij macaroni gebruiken wij al jaren. Het staat in het grote Blueband 75 jaar receptenboek, waar ik wel vaker leuke dingen uithaal.
1 ui
2 tenen knoflook
2 worteltjes
1 stengel van een bleekselderij
50 gram roomboter (er staat natuurlijk blueband)
50 gram spekreepjes
500 gram rundergehakt
2 eetlepels tomatenpuree
1 dl rode wijn
2 dl rundvleesbouillon
1 el. Italiaanse kruiden (of Provençaalse of pizzakruiden) of vers: tijm, salie, basilicum, oregano. Rozemarijn
Pel en snipper de ui en de tenen knoflook. Maak de worteltjes en de bleekselderij schoon en snijd ze in kleine blokjes.
Verhit de roomboter in een braadpan tot het schuim wegtrekt. Bak de spekreepjes ca 2 min. Voeg het gehakt toe en bak dit al omscheppend op matig hoog vuur in ca 5 min rul. Schep de ui, knoflook, wortel en bleekselderij erdoor en bak alles nog ca 2 min. Voeg de tomatenpuree toe en bak deze ca. 1 minuut mee.
Voeg de wijn, bouillon en Italiaanse kruiden toe en breng het gehaktmengsel al roerende aan de kook. Laat de saus ca 30-45 min heel zachtjes sudderen.
Serveer de bolognesesaus over spaghetti, penne, macaroni, tagliatelle met vers geraspte Parmezaanse kaas. Deze saus kan ook gebruikt worden als vulling voor cannelloni.
Vegetarische versie:
500 gram gepelde tomaten
1 wortel
1 ui
1 selderijstengel
4 el platte peterselie
Basilicum
2 teentjes knoflook
1 chilipepertje, peper ui de molen.
Hak de knoflook en ui fijn. Snijd de wortel en selderijstengel fijn.
Bak ze 5 minuten samen met de peterselie in de olijfolie. Voeg de in blokjes gesneden tomaten toe. Kruid met peper en evt. zout en het zeer fijngesneden chilipepertje (zonder zaadjes). Laat minstens een half uur sudderen, liever nog een uur.
Pittige Salami/knolvenkel versie (Jamie Oliver):
150 gram salami in kleine blokjes
2 teentjes knoflook
Evt. venkelzaad
Knolvenkel in stukjes
500 gram ontvelde tomaten of blikje pommodori
Evt Spaans pepertje fijngesnipperd
Evt. takje rozemarijn
2 sneetjes oud brood
500 gr. Spaghetti
Olijfolie, peper, zout
Salami, knoflook uit de knijper en evt. venkelzaadjes in een beetje olijfolie of kokosolie uitbakken. De salami moet krokant worden. Venkel erbij ongeveer 5 minuten meebakken.
Tomaten erbij met evt. het spaanse pepertje en aan de kook brengen. Dan 25 min. Laten sudderen.
Spaghetti koken.
Ondertussen pangritata (gebakken broodkruim) maken. Een handje pangritata geeft een lekkere krokante structuur.
2 sneetjes oud brood in de keukenmachine tot kruim malen.
In een paar lepels olijfolie met een taje rozemarijn deze kruim krokant bruin bakken.