De Herfst is in volle gang en dat betekent lekkere groentestoofpotjes, ovenschotels en stamppotjes. Met pastinaak kan het allemaal en: deze week supervoordelig!

ROSTI:
2 aardappels grof geraspt
1 pastinaak grof geraspt
250 gram koolraap en knolselderij grof geraspt
15 gram boter + een klontje voor het invetten
1 el zonnebloemolie
1 grote ui fijngehakt
2,5 cm gemberwortel geschild en geraspt
1 groot ei, geklopt
1 el. Witte bloem,
Zout, peper
Evt. 200 gram bacon of gerookte tofu (tofu fumee) krokant gebakken
3 el fijngeknipte peterselie

Verwarm de oven voor op 190 graden. Doe de geraspte groente in een doek en knijp het vocht eruit. Verwarm de boter en olie in een koekenpan en fruit de ui en gember 5 min. Leg de geraspte groenten in een kom en roer de ui, de gember, het ei en de bloem goed door elkaar en breng het op smaak met peper en zout. Leg het mengsel in een ingevet bakblik van 20 cm. Doorsnee. Bak de rösti in 35 min gaar, totdat die goudbruin is en krokant. Laat de rösti voorzichtig in een schaal glijden. Voeg het bacon of tofu fumee toe en strooi er royaal peterselie overheen.

Lekker bij de brunch: Muffins met pastinaak

Hulpmiddelen: 1 (siliconen)vorm voor 6 muffins, keukenmachine of mixer met deeghaken.

175 gr bloem
175 gr geraspte pastinaak
75 gr oersuiker
75 gr roomboter
75 gr gemalen hazelnoten
2 eieren
Rasp van 1 sinaasappel
Zout naar smaak
2 volle tl bakpoeder
2 tl speculaaskruiden
1 tl gemberpoeder

Verwarm de oven voor op 190 graden C. Meng eerst de droge ingrediënten en meng er daarna de rest door met de mixer of keukenmachine. Verdeel het deeg gelijkmatig over de vorm en zet de vorm ongeveer 25 minuten in de oven. Warm eten met een klontje boter!!!

Gegratineerde pastinaak met(diepvries)spinazie:
2 Grote pastinaken
500 gr. Spinazie
1 middelgrote ui
1 teentje knoflook
Kokosolie
Peper
1 ¼ dl slagroom of soja cuisine
(evt) 2 el. Mascarpone
1 ei
100 gr geraspte kaas

Snijd de pastinaken in reepjes en stoof ze 3 a 4 min. Fruit de ui en de knoflook in kokosolie en voeg spinazie toe. Verwarm de oven voor op 220 graden. Meng de slagroom, de mascarpone, het ei en de geraspte kaas. Vet de ovenschotel in, voeg de helft van de spinazie toe, bedek met een laag pastinaak en vervolgens met een tweede laag spinazie. Giet het slagroom-kaasmengsel over de groenten en bak 15 min.

Braadschotel met wortels en pastinaak:
1 el kokosolie
Klontje roomboter
1 el. Suiker
500 gr. Krieltjes in de schil
225 gram kleine uien
225 gr wortels in stukken
225 gr pastinaak in stukken
4 dl groentebouillon
1 el worchesterssaus
1 el tomatenpuree
1 tl mosterd
2 blaadjes laurier
Zout en peper
Gehakte peterselie

Verhit de kokosolie, boter en suiker in een pan. Blijf roeren tot de suiker is opgelost. Bak dan de aardappels, uien, wortels en pastinaak 10 min mee tot ze glazig zijn. Meng de bouillon, worcestersaus, tomatenpuree en mosterd in een maatbeker. Roer het goed en schenk de saus bij de groenten. Voeg de blaadjes laurier toe, breng alles aan de kook en laat het afgedekt achtjes 30 min doorsudderen tot de groenten gaar zijn. Verwijder de blaadjes laurier, breng op smaak met zout en peer en garneer het gerecht met peterselie.

Frisse Stamppot pastinaak/rauwe andijvie:

1 klein struikje andijvie
1 pastinaak in kleine stukken gesneden of grof geraspt
1 ui of 2 sjalotten gesnipperd
½ tl kerrie
Scheutje olie
150 g bulgur, of gierst, of 700 gr aardappelen
½ appel
75 gr cashewnoten
½ bekertje zure room
Peper en zout naar smaak

Bulgur of gierst koken (of aardappelpuree maken met wat melk en klontje boter). Andijvie wassen en in dunne reepjes snijden. Appel in kleine stukjes snijden. Pastinaak en sjalotten (ui) samen 5 tot 10 min in kokosolie met kerrie bakken. Voeg er daarna de cashewnoten en het gekookte graan of puree aan toe. Schep of stamp tot slot er de gesneden rauwe andijvie, de appelstukjes en de zure room door. Peper en zout naar smaak toevoegen en evt. serveren met een bakje fijngesnipperde sjalot en fijngesneden augurkjes op tafel.