Je kunt er zoveel mee, ze zijn zo lekker, ze zijn zo gezond en met zoveel zorg geteeld.

Wist U dat: Snijbonen een relatief hoog vitamine C gehalte hebben en zeer veel vezels bevatten goed voor het gehele maag- en darmkanaal, bovendien veel ijzer bevatten?

Wist U dat: er met snijbonen weergaloos lekkere gerechten te maken zijn, zeker als ze vers geplukt voor u klaarliggen?
Een compilatie van de lekkerste gerechten, speciaal voor u geselecteerd:

Salade:

500 g snijbonen, fijngesneden, gekookt in bodempje water, uitgelekt en afgekoeld.
4 el mayonnaise
4 el yoghurt
1 el tomatenketchup
2 el fijngesneden peterselie
mespunt peper
4 el citroensap ( 2 x 2)
1 bosje radijs
3 sjalotjes
1 grote zoetzure appel

Roer in een soepkom voor de dressing de mayonaise, yoghurt, tomatenketchup, peterselie, peper en 2 el. Citroensap doorelkaar.
Snijd de radijsjes in plakjes
Pel de sjalotjes en snipper ze zeer fijngesneden. Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd in blokjes. Besprenkel met 2 el citroensap om verkleuring te voorkomen.
Meng alle groenten en fruit doorelkaar en meng de dressing er bij het opdienen doorheen.

Snijbonen met paprika en tomaat:

15 g boter
1 ui, gesnipperd
500 g verse snijbonen, gewassen en in schuin stukjes gesneden
1 rode paprika, in kleine stukjes gesneden
1 gele paprika, in kleine stukjes gesneden
3 tomaten, ontveld in stukjes
zout
peper
oregano
250 g grof geraspte kaas

Verhit de boter in een pan en fruit hierin de ui glazig. Voeg de snijbonen en paprika’s toe en roerbak dit alles ongeveer 10 min. Voeg dan de tomaten, zout, wat peper en oregano toe en schep alles goed doorelkaar. Draai de hittebron wat lager, leg een deksel op de pan en laat de groenten in ongeveer 15 min gaar worden. Schep er de kaas door, leg het deksel weer op de pan en laat de kaas in een paar minuten smelten.

Pittige snijbonen met vis (tilapia, panga, kabeljouw-filet):

500 gr. Snijbonen, in schuine reepjes gesneden
olijfolie
4 teentjes knoflook
500 g gepureerde tomaten
blikje ansjovis
5 takjes rozemarijn
‘1 bosje peterselie
citroen
basilicum
peper en zout (evt)

Bak de gesneden teentjes knoflook met de ansjovis in wat olie. Voeg de gepureerde tomaten toe en de blaadjes rozemarijn, van de takjes afgerist. Leg hierop de snijbonen en voeg evt. wat zeezout toe.
Deksel erop en ongeveer 10 min laten stomen. Dan goed mengen met de saus.

Bak de witvis met wat olie, zout en peper op een grillplaat of in wat olie in de koekenpan.
Doe de snijbonenmelange op een bord, vis erop en wat van het mengsel eroverheen + wat basilicumblaadjes.

Lekker met rijst, pasta of aardappelpuree

Snijbonenrijst:

750 g dun gesneden snijbonen

2 middel grote uien
2 tomatenketchup
200 g klein korrelrijst
100 g boter

doe de snijbonen met een half glaasje water in een bij voorkeur gietijzer pan op een laag pitje en sluit de pan met zijn deksel af. Snijd de uien in kleine blokjes en verdeel deze over de snijbonen.

Was met koud water het zetmeel van de rijst en verdeel de rijst over de uien en snijbonen.
Voeg de in dunne plakjes gesneden tomaten en zout toe.
Laat het geheel ca 20 a 30 min op een laag vuur trekken.
Als de rijst gaar is, kan de boter in een klein braadpannetje, totdat het goudbruin van kleur is, gebraden worden.
Giet de boter over de rijst.

Snijbonen met sherrytomaatjes:

500 g snijbonen, in ruitjes gesneden van ca 2 cm.
2 el olie
1 ui
1 teentje knoflook
1,5 dl bouillon van tablet
250 g cherrytomaten
evt. peper
evt. zout

Pel de ui en knoflook en snipper deze. Snijd de cherrytomaatjes in vieren.
Verhit de olie en fruit hierin de ui en knoflook glazig. Voeg de snijbonen toe en bak deze ong 4 min mee. Giet dan de bouillon erbij en breng het aan de kook. Leg een deksel op de pan, draait de hittebron wat lager en stoof de snijbonen in ong 4 min beetgaar. Schep de cherrytomaatjes erdoor en breng de groente evt. op smaak met peper en zout.

Snijbonen met pindasaus en tempé:

750 gr snijbonen in schuine reepjes gesneden
300 gr tempé in blokjes gesneden
3 bosuitjes in ringetjes (wit en groen apart)
Maak zelf een pindasaus van pindakaas, uien, knoflook, ketjap, santen, oersuiker water) of vlgs aanwijzing op de verpakking.

Kook de snijbonen in water met wat zout in 10 min beetgaar.
Bak de blokjes tempé goudbruin en schep ze uit de pan. Bedruppel ze met de sojasaus.
Laat het wit van de bosuitjes kort in de achtergebleven olie fruiten.
Roer der de pindasaus door.
Schep er achtereenvolgens de snijboontjes en de tempé door. Laat kort doorwarmen.
Bestrooi met het groen van de bosuitjes en de gefruite uitjes.

Eet er bijv. rijst bij en zet er een potje sambal bij.

Snijbonen met eiersaus:

Snijbonen-met-eiersaus.jpg

750 gram snijbonen,
2 gekookte, geprakte eieren,
200 ml. Crème fraiche,
1 tl. Citroensap of een paar blaadjes citroenverbena,
1 el. Gehakte dille of krulpeterselie,
Peper, zout,

Kok de in ruitjes gesneden snijbonen en kook ze in circa 15 minuten gaar.
Verwarm op een klein vuur langzaam de crème fraiche en voeg peper en citroensap toe. Schep de geprakte eieren erdoorheen. Giet de saus over de sperziebonen en bestrooi de bovenkant met de gehakte dille of krulpeterselie.