Andere namen voor spercieboon zijn: sla- of princessen- of suikerboontjes. Wij telen ze in de kas aan de draad en laten ze dus omhoog klimmen. In de moestuin is het meer gebruikelijk om stamsperciebonen te telen zodat je daar geen stokken bij hoeft te steken. Er bestaan vele varianten
en wij gaan ons in de herfst ook bezighouden met spekbonen en borlottiebonen die weer meer in der herfst en winter gegeten worden.

Nu hebben we echter nog volop sperciebonen beschikbaar.

Oosterse salade met knoflookbieslook:

Oosterse-salade.jpg

300 gr. Sperziebonen
1 gele paprika
2 el. Olie
1 el. Citroensap
½ el. Ketjap manis
½ el. Gembersiroop
1 tl sambal
1 pot zoetzure taugé
1 bosje verse knoflookbieslook
voor de garnering: 2 bloemetjes van de knoflookbieslook

Sperziebonen schoonmaken, wassen en in stukjes van ca 2 cm snijden. In pan met weinig water sperziebonen ca 15 min koken. In zeef onder koudstromend water afspoelen en uit laten lekken. Paprika in reepjes snijden. In een kommetje olie, citroensap, ketjap, gembersiroop en sambal tot een sausje kloppen.
Taugé in een zeef uit laten lekken.
In een schaal de sperziebonen, paprika, taugé en het sausje door elkaar scheppen. Bieslook erboven fijnknippen en. 1 van de bloemhoofdjes uit elkaar halen en er over strooien, en 1 bloemhoofdje in het midden draperen.

Omdat wij courgettes in zoetzuur hadden ingemaakt 3 weekjes geleden, gebruikten wij die natuurlijk in plaats van de taugé. Dit recept kunt u er gerust weer even bijpakken als de courgettes u boven het hoofd groeien want dit werd door iedereen als het succes van deze zomer bestempeld. Ook de rest van pot (halve liter) ging diezelfde maaltijd nog op. Heerlijk bij nasi!

Sperciebonen met vleestomaten uit de oven:

Sperciebonen-met-vleestomaten.jpg

500 gr. Sperciebonen
25 gr boter – 1 ui
1 knoflookteen
250 gr ham/ vis
peterselie
evt zout
peper
3 vleestomaten
2 eieren
1,5 dl zure room
2 el paprikapoeder
50 gr kaas

Sperciebonen beetgaar koken. De gesnipperde ui en de in stukjes gesneden knoflookteen in de boter bakken. Ovenschotel vullenmet de sprciebonen, ui en knoflook blokjes ham/vis en fijngeknipte peterselie.
Afdekken met plakjes tomaat. Eieren kloppen met zure room, paprikapoeder en geraspte kaas. Giet dit mengsel over de andere ingrediënten heen. 25 min in de oven