spruitjes

Spruitjes lijken sterk op witte kool. Ze zijn als het ware mini-kooltjes. De kinderen van een klant van ons noemen ze: “kabouterkooltjes”.
Spruitjes zijn gezondheidsbommetjes. De volgende conclusies zijn uit wetenschappelijk onderzoek naar de gezondheidsaspecten aangetoond:
– Spruiten zijn rijk aan vitamine A, B1, C, kalium, magnesium, fosfor en vezels. Met een vitamine C-gehalte van 150 mg. Per 100 gr. Zijn ze de absolute koploper onder de groenten. Dat is zo’n 2 tot 3 keer zoveel als per 100 gr sinaasappel.

Dit is de grootte van onze spruitplanten op dit moment. Door het veel te late tijdstip van planten zit er nog geen spruit aan. Ik denk dat ze volgend jaar gaan doorschieten en dat we er zaad vanaf kunnen halen.

In ieder geval ziet de plant er mooi uit en kunnen we deze goed bewerkte grond volgend jaar gebruiken voor de eerste sla- en andijvieteelt.
Gelukkig zijn de spruitjes deze week in de aanbieding bij de groothandel en gaan we daar lekker van genieten.

Spruitjes de Luxe met Gegrilde kabeljauwfilet en dille:
2 kabeljauwfilets van ong 200 gr
Citroenrasp van 1 citroen
4 partjes citroen
Glas witte wijn
1 teentje knoflook
100 gr slagroom
2 el dille
Olijfolie
Zeezout en zwarte peper

Kook de spruitjes in een ruime hoeveelheid water met zout, tot ze bijna beetgaar zijn. Laat ze uitlekken en spoel af met koud water. Spoel de kabeljauw af, dep droog en smeer in met olijfolie en bestrooi met zeezout en zwarte peper. Roerbak de spruitjes in een wok met olijfolie, doe de fijngehakte knoflook erbij en de citroenrasp. Verwarm het geheel en blus af met de witte wijn, laat even doorkoken en do de room erbij en laat even inkoken. Grill de kabeljauwfilet in een hete grillpan in ca 15 min aan beide kanten bruin. Grill de citroenpartjes kort aan beide kanten. Schep het spruitjesmengsel op een bod, leg de kabeljauw erbovenop, beleg de kabeljauw met 2 gegrilde citroenpartjes en strooi als laatste een el dille eroverheen.

Spruitjes met Kerriesaus en spekdobbels:
1 pond spruiten
1 dl slagroom ongezoet
1 tl kerriepoeder
150 gr gerookte spekblokjes/tofu (fumee) blokjes
1 el olijfolie

Maak de spruiten schoon en kook ze beetgaar. Bak ondertussen de spekdobbels/tofublokjes knapperig en giet het overtollige vet af. Ondertussen de kerrie in een steelpannetje in wat olie myoteren (aanzetten / zachtjes bakken), en dan de room erbij doen en aan de kook brengen. Giet de saus over de spruiten en voeg de spekdobbels/tofu blokjes toe.

Gewokte spruitjespot:
1 pond spruitjes
1 pond gehakt
Uit, knoflook, ketjap, provencaalse kruiden

Spruitjes schoonmaken, halveren en 8 min koken. Gehakt rulbakken in een wok, fijngesneden ui en knoflook toevoegen en op smaak brengen met ketjap en Provençaalse kruiden. De bijna gare spruitjes toevoegen en lekker omscheppen en laten wokken. Lekker met gebakken aardappeltjes met shoarma of frietkruiden.

Spruitjessoep met geraspte kaas (en evt. plakjes rookworst):
2 el. Kokosolie
1 ui
2 teentjes knoflook
500 gr spruitjes
250 gr kruimig kokende aardappelen
2 runderbouillontabletten
(versgemalen peper
Evt. 1 rookworst a 250 gram
Geraspte kaas
4 sneetjes roggebrood
8 plakjes katenspek

Verhit de olie in een grote soeppan en fruit de gesnipperde ui met de gesnipperde knoflook ong 5 min al omscheppend aan op een laag vuur. Voeg de schoongemaakte spruitjes en de geschilde en in dobbelsteentjes gesneden aardappelen toe en bak ze al omscheppend 3 min mee. Voeg 1 l heet water en de bouillontabletten toe en breng alles aan de kook. Kook de soep 15 min. Neem 4 spruitjes uit de soep voor de garnering. Pureer de soep met een staafmixer en breng hem op smaak met peper. Schep de in plakjes gesneden rookworst erdoor en warm kort door. Verdeel de soep over de borden. Leg in elk bord een spruitje en strooi af met geraspte kaas. Beleg het roggebrood met de katenspek, snijd de sneetjes schuin middendoor en serveer bij de soep.

Spruiten con chili:
2 uien
500 gr spruiten
4 aardappelen vastkokend
Boter
1 tl chilipoeder
¼ kruidenbouillonblokje
1 tl tijm
Nootmuskaat en peper

Uien in stukjes snijden, spruiten wassen en in vieren snijden en beetgaar koken, aardappels in plakjes of blokjes snijden en kort koken (beetgaar). In een braadpan boter verhitten. Ui en chilipoeder 2 min fruiten, spruiten en de aardappelen erdoor scheppen, en meebakken. 1 ½ liter water en het bouillonblokje toevoegen, met deksel schuin op de pan de spruiten in 15 min gaarstoven. Op smaak brengen met nootmuskaat en peper.