Onze tomaten en wat we er zoal mee doen.

De vlees-tomaat een ouderwets gevormde tomaat zoals je ze ook nog op Gran Canaria, Griekenland en andere zuidelijke landen vindt. De vorm doet er niet toe, de smaak des te meer. Ze hoeven ook niet perse egaal rood te zijn. Een streepje groen mag juist bij dit soort. Goed te gebruiken in sauzen, ovengerechten en ook door salades.

L: de vleestomaat R: ronde tomaat

De gewone ronde tomaat. Heerlijk op brood, door salades maar ook om soep van te maken. We plukken veel blad van de planten om de trossen tomaten goed door de zon te kunnen laten kleuren.

tomaat.jpg

Een combinatie van deze twee soorten hebben we gebruikt om ketchup te maken. Onderstaand recept staat in een schriftje waar ik al vanaf mijn 22 ste leuke recepten in bewaar. Nu we heel veel tomaten hebben en een groot gezin, komt dit recept elk jaar weer goed van pas. Het begin is er weer in ieder geval en het werd vandaag door onze logés met smaak uitgetest op de hamburger van het huis en de home made patatjes.

clip_image002.jpg

Een kilo rijpe tomaten en 1 grote groene paprika ontvellen en met 2 uien kleinsnijden, in een ruime pan aan de kook brengen en ½ uur laten koken. De groenten pureren en met 1 teentje knoflook uit de pers, 20 gram oersuiker, 40 gram rietsuiker, ½ dl wijnazijn, 1 dl natuurazijn en ½ eetlepel van elk: kruidenzout, paprikapoeder, mosterdpoeder, en ½ tl witte peper, snufje cayennepeper en ¼ tl kruidnagelpoeder aan de kook brengen en in anderhalf a twee uur tot dik vloeibaar koken. In schone flesjes overdoen en afsluiten.
Het aantal potjes en flessen dat u er uit haalt is ongeveer 18 van het recept x 6 zodat het ook de moeite loont om hier aan te beginnen. De ketchup kunt u pittiger maken door het toevoegen van sambal naar smaak of 1 of 2 spaanse pepertjes. De mosterdpoeder kan vervangen worden door de gele mosterd van bijvoorbeeld het Blauwe Huis.