Vegan Franse “boerenpaté”
2 cup zonnebloempitten, een nacht geweekt in water en uitgelekt
Olijfolie
4 sjalotjes, fijngesnipperd
2 tenen knoflook, fijngehakt
2 tl gedroogde tijm
½ tl allspice (piment)
Cognac, scheut
2/3 cup edelgist
1 cup groente bouillon (koud) (update: paddenstoelenbouillon is ook erg lekker!)
1½ el marmite
2 el sojasaus
1½ el maizena
versgemalen zwarte peper & zout
Verhit wat olijfolie in een koekenpan en bak hierin de sjalotjes en de knoflook in ongeveer 5 minuten zacht.
Voeg de allspice (piment), tijm en flink wat zwarte peper toe en roer alles nog even goed door.
Giet een (flinke :-)) scheut cognac in de pan en zet in de vlam (gebruik bv lucifer of fornuisaansteker), doe wel voorzichtig!
Haal de pan van het vuur en doe het in de keukenmachine, samen met alle overige ingrediënten. Blenderen maar! Dit kan een behoorlijke tijd duren, haal steeds de masse van de randen af en weer blenderen. Ik heb dit proces ongeveer 10 minuten herhaald en toen vond zowel ik, als mijn keukenmachine het welletjes (werd erg warm).
Verhit de koekenpan opnieuw, indien nodig een extra klein scheutje olijfolie toevoegen. Bak het mengsel onder af en toe roeren ongeveer een minuut of 10. Het originele recept gaat hierin veel verder en bakt het wel 30 minuten, zoveel geduld had ik niet. Het gaat erom dat het mengsel mooi bruin kleurt en dikker wordt van consistentie. Hoe langer je bakt, hoe dikker het wordt.
Doe het mengsel in een mooie terrine, of verdeel het over verschillende bakjes en zet koel.
Deze recept is van Danielle.
http://www.plantaardigheidjes.nl/p/blog-page.html