Verkwikkende groene groentesoep met mosterdcroutons

Ingrediënten

voor de croutons:

  • 250 gram zuurdesembrood
  • 60 ml olijfolie
  • 4 flinke eetlepels grove mosterd
  • ½ tl Keltisch zeezout

Voor de soep:

  • 1 flinke scheut olijfolie
  • 1 grote ui, fijngesneden
  • 2 tenen knoflook, grof geperst
  • 2 stronken broccoli
  • 2 liter water
  • 2 tl Keltisch zeezout
  • 2 tl vers gemalen peper
  • 2 keer flinke handvol paardenbloem
  • 2 keer flinke handvol brandnetel
  • 1 komkommer
  • Scheutje citroensap
  • zonnebloempitten
  • paprikapoeder

Benodigdheden:

  • grote soeppan
  • snijplank met schilmesje/lepel
  • knoflookpers
  • staafmixer
  • oven
  • grote kom
  • ovenplaat
  • schaaltje

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 190 °C en klop in een grote kom olijfolie, mosterd en zeezout door elkaar.
  1. Scheur het brood in kleine stukjes en doe dit in de kom. Meng het goed door elkaar zodat ieder stukje brood bedekt is met de mosterdolie. Voeg eventueel nog olijfolie toe als niet alles bedekt is. Laat dit 10 min. staan.
  1. Verwarm de olijfolie in een soeppan en fruit de ui een minuut. Roer de knoflook erdoor, fruit even mee.
  2. Snij de broccoli in roosjes en voeg 2 liter water, zout en peper toe. Breng het geheel aan de kook en laat op een laag vuur met deksel op de pan 5 min. pruttelen.
  3. Pureer met de staafmixer. Voeg als de soep glad is, de paardenbloem, brandnetel, komkommer en het citroensap toe. Pureer nogmaals tot het een gladde soep is.
  4. Leg de stukjes brood op de ovenplaat en bak ze in 10-15 min. goudbruin en knapperig, hussel ze halverwege eenmaal door.
  5. Schep de soep in de soepkommen, verdeel wat croutons in het midden met de zonnebloempitten.
  6. Strooi vlak voor het opdienen de geraspte schapenkaas overheen en aan de zijkanten de paprikapoeder.
  7. Serveer de overgebleven croutons in een schaaltje.

Deze recept is van Joke Groeneveld.

website: www.groeneveldkoken.nl
www.facebook.com/groeneveldkoken
mail: info@groeneveldkoken.nl
mob: 0639273473